Dan državnosti BiH

Dvadestpeti (25.) novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Upravo tog, historijski vrlo značajnog, 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji.

Ovaj značajan datum obilježili smo u srijedu, 24.11. 2021. godine, priredbama u Gornjoj i Donjoj Drežnici, a prikazan je i kratki film koji su uradili naši učenici, uz pomoć nastavnika historije i geografije Hasana Pinjića i Aldine Nazdrajić.

Centralna svečanost upriličena je u Narodnom pozorištu, u Mostaru, gdje su učestvovale i učenice naše škole: Amila Kadrić, Lejla Mušić i Džejla Pinjić, pod mentorstvom nastavnice bosanskog jezika i književnosti Jasmine Kuko i pedagogice Sanele Osmanagić.

Kako je to sve izgledalo, možete pogledati u galeriji ispod.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *